Wednesday, 30 May 2012

Manusia yang suka "Condemn"




Assalamualaikum.. 

Ok, saya nak kongsi sesuatu dengan anda semua ..  tadi saya meneroka lg, saya terjumpa satu blog nih .. tertarik dengan apa yg dia tulis, pasal sikap manusia yg suka "condemn" orang lain.  saya sangat tertarik dengan cerita yg disampaikan, saya rasa macam ditarik2 untuk berkongsi dengan anda semua ..  haha :)  check it out .. 





"Entri kali ni berkenaan dengan segelintir masyarakat Malaysia yang suka menuding jari and menghukum orang lain. Fenomena ni actually da selalu berlaku. tak kesah la lelaki ke, perempuan ker, blogger ke, bukan blogger ke, tua or muda. semua nye same je when it comes to "menghukum orang tanpa usul periksa". Im not saying that semua orang same and ade sifat macam ni tapi kebanyakan nye and aku pun ade jugak sikap macam mane. Tapi, bergantung kepada keaadaan la kan? kalau korang tak kenal pun orang tu, tetibe je kawan korang cakap buruk pasal die. korang pun terus mengiyakan dan menghukum. kan tak patut macam tu. kawan korang tu tak semesti nye betul kan? So, tanpa membuang masa, mari aku himpunkan beberapa situasi yang selalu nye terjadi yang membawa kepada "sifat menghukum"


situasi 1 :



"Seorang perempuan mengenakan baju baby T dan berlegging serta tidak bertudung di dalam gambar nya yang di upload di facebook. Seorang manusia menegur nya di facebook dengan niat ingin berkenalan. maka bermula conversation seperti di bawah : "


Manusia : hye. nak kenal bole?
Perempuan : hye
Manusia : cantik gambar u. study lg ker?
Perempuan : Study lg.
Manusia : Dekat mane?
Perempuan : Kolej Islam Bakti.
Manusia : u budak kolej islam? macam ni ke cara budak kolej islam berpakaian?
Perempuan : knp? tak bole ker? kalau i belajar kat kolej menjahit takpe la pakai macam ni?
Manusia : yela sebab tu bukan kolej islam. Baik u tak payah belajar kat situ kalau macam ni la cara u berpakaian.



Situasi 2 :



"Perempuan yang tadi nya tidak bertudung, melayari youtube dan terjumpa blog "shawl tutorial". Secara tiba - tiba, dia terasa untuk mula bertudung. Dia mula berniat untuk menutup aurat setelah terlihat tutorial tersebut. Maka, dia terus ke jalan masjid india dan membeli shawl. setelah mengenakan shawl tersebut. Dia terus snap picture and upload ke facebook. biasa la, lumrah perempuan kan camwhore-ing ni. Manusia yang sound die tadi tu pun chat balik ngan die bile terlihat picture tersebut : "

  

Manusia : eh? Da bertudung?
Perempuan : yup.! :)
Manusia : Bagus la.
Perempuan : Terima kasih.
Manusia : Tapi tak gune jugak u bertudung.
Perempuan : Huh?kenapa pulak?
Manusia : Yela. u bertudung. Tapi dada tak bertutup. baju ketat. same je macam u tak bertudung. kalau u pakai tudung sebab nak berfesyen je tak payah la u. buat dosa je.


Situasi 3:


"Perempuan tersebut tersedar dengan kesilapannya dan berazam untuk berubah. Dia mula menukar niat nya untuk menutup aurat kerana Allah. Dia mula bertudung labuh dan berjubah. Dia tidak lagi berpakaian ketat dan menampak kan bahagian dada. Dia pun menjadikan gambar nya bertudung labuh bersama - sama kawan nya yang tidak bertudung sebagai profile picture nya di facebook. Manusia tadi terlihat gambar tersebut lantas menghantar komen kepada perempuan tersebut : "




Manusia : Bertudung labuh sekarang. bagus la da berubah.

Perempuan : Alhamdulillah.
Manusia : Tapi kalau setakat menutup aurat je tak gune kalau solat semua tak buat. dalam gambar tu i tengok kawan - kawan u tak tutup aurat pun.
Perempuan : Mane u tau i tak solat semua? jangan nak menghukum tanpa usul periksa. memang kawan - kawan i tak bertudung. kenapa?
Manusia : Alaa. u tak payah nak bajet alim la. baru pakai tudung labuh dah nak poyo kat sini. u tu dulu pun bukan baik sangat. kalau betul u da berubah, u da tak kawan da ngan kawan - kawan u dalam gambar tu.




ok .. sekarang mari kita tengok penerangannya tentang sifat2 manusia tersebut: 



Situasi 1 :



Si manusia single minded. Cara dia fikir tu memang aku tak boleh terima. Dia pertikaikan pasal pemakaian perempuan tu. yes! memang perempuan tu tak tutup aurat. tapi kan at first die tak kesah pun. then, bile tau perempuan tu belajar dekat kolej islam, mula la nak cakap macam tu. bagus la dia nak tegur tapi bile dier judge people through tempat study tu yang tak bole blah. cara die tu macam, kalau kau nak pakai sexy study kt kolej menjahit.kalau study kat kolej islam kene cover serba serbi. hey hey, kalau nak cover aurah, kau study kat mane - mane pun kene. pokok pangkal nye depends on individuals. tapi memang la orang cakap, kalau kite study dekat kolej islam contoh nya, tiba - tiba pakai skirt paras lutut. memang la orang pertikai kan. but u guys kene la pikir. bukan semua yang study dekat kolej swasta tu sosial and bukan jugak semua yang study kat kolej islam tu alim. Diorang study dekat sane sebab diorang di offer belajar dekat sane and universiti yang meng-offer diorang tu pun bukan la check perangai sorang - sorang. kalau macam tu jenuh la. So, kalau jangan la simply nak accuse macam tu kan? :)


Situasi 2:


Si manusia yang suka condemn orang lain. Perempuan tu da kire okay la kan nak berubah. well, memang la aurat die tak tutup dengan sempurna and maybe niat awal die nak berfashion which is memang salah la kan. But at least she is trying to change dude. Bukan sepatut nya korang support die ker? bagi kate - kate semangat, then, if nak tegur pun tegur elok - elok. Macam "Sis, your clothes tu macam menampakkan bentuk badan la. tak manis orang pandang. why dont, u wear something yang loosen sket? baru nampak cantik n kene dengan u. btw, u look better in tudung. keep it up. ok? n i hope u teruskan pakai tudung and bukan sekadar fashion je. i will always support u. : )". haa! kan bagus kalau tegur macam tu. Cuba kalau teguran tu selitkan sket dengan puji - pujian. Perempuan ni da la suke di puji. So, lame - lame dier bole terima dengan teguran macam tu. then, die akan berubah sedikit demi sedikit la. Ni tak, budak tu baru nak berubah tetibe da kene condemn dengan korang. Kalau yang mane jenis tabah tu maybe la bole terima. yang mane jenis hati fragile tu, kene condemn sket terus tak nak berubah macam mane? Common la. Bukan semua orang bole drastically change. Biar la dia berubah sedikit demi sedikit. As long as dia ade niat untuk mengubah diri dia untuk menjadi lebih baik da cukup baik la tu kan?so, kene la berpikir sebelum nak condemn orang. :)

Situasi 3 :


Si manusia yang suke mengaibkan orang lain. Untuk kes macam ni, aku akan cakap diorang ni takde modal. yela. mula - mula diorang pertikaikan tentang cara dia berpakaian tidak sesuai dengan tempat belajar. Then, bila perempuan tu start bertudung walaupun tak proper, kau condemn cara pemakaian dia konon nya cara pemakaian tu same je macam tak tutup aurat. Then, kau mula memanupulated kan perkataan dosa. Sekarang, bila perempuan tu da bertutup litup. Da jadi muslimah sejati dan takde cacat cela dalam pemakaian dia, kau bringing out kisah lampau dia pulak. Past is past la kan. kenapa nak kene aibkan dia? Tak semesti nya orang jahat tak boleh berubah kan? Tapi ini la masyarakat kita. Bila seseorang yang dulu nya perangai agak - agak jahat then suddenly berubah, mula cakap orang tu ade hidden agenda la, orang tu saje nak tunjuk baik la and blah blah blah. padahal, orang tu memang da terbuka pintu hati nya untuk berubah. why dun kite nie sepatut nye bersyukur sebab orang yang jahat da berubah menjadi baik. dan bukan ke kite sepatut me-muhasabah diri kita dan mengikut jejak langkah mereka untuk menjadi lebih baik daripada hari ini?


 So, to 3 jenis manusia di atas, kalau korang rase macam nie, " Alaa.. kalau tegur elok - elok bukan nye nak dengar. orang macam nie baek sound je, baru reti bahasa.' Well, korang sangat silap besar. sebab korang sepatut nyer menegur dengan cara macam nie :

  • Tegur dengan cara paling baik and waktu paling tepat.
  • Jalinkan kecintaan dengan ketaatan. Jalinkan kepercayaan sebelum memberikan nasihat.
  • Carilah medium yang terbaik dalam memberikan teguran.
  • Cari masa yang sesuai dan tenang.
  •  Anggap dia seperti adik,anak atau diri sendiri.
  • Jangan menegur dalam keadaan beremosi. 
And korang tau tak, actually kite kene menegur dengan cara yang berhemah dan perkara ini ada di sebut dalam firman Allah dalam surah An-Nahl ayat 125 :

"Serulah (manusia) kepada jalan Tuhanmu dengan hikmah dan pelajaran yang baik dan bantahlah mereka dengan cara yang lebih baik." 

Actually, semua yang kat atas tu aku dapat dari iluvislam. Aku tak reti nak explain. So, for better understanding, sila click link kat bawah nie :


Well, post kat atas tu nampak macam bias sket kan? but actually aku guna situasi - situasi tersebut sebab ni la situasi paling banyak di alami tanpa sedar actually. Aku pun tak terkecuali jugak. Maksud aku, aku pun pernah jugak jadi 3 jenis manusia dia atas. Kira aku post entri ni untuk mengingatkan diri aku sendiri jugak. So, mari lah kite berubah bersame - same ke arah kebaikan. :)"


Haa, punya la banyak kan tuan punya blog tu explain? well .. ni kata saya sendiri.. mulut tu jangan 'puaka' sangat.. tak kisah la apa pun perangai seseorang tu, macam mana pun kelakuan seseorang tu, kita jangan asyik nak condemn orang lain..  macam yang saya dah pernah post dalam entry sebelum ni, sapa la kita nak memandang orang dengan pandangan laknat? Sedang Allah SWT sentiasa memandang semua hamba-hambaNya, dengan pandangan rahmat.  

"Sekali kita mengaibkan orang, ALLAH akan mengaibkan kita juga. Dan sekiranya kita menutup aib orang lain, ALLAH akan 10 kali menutup aib kita." 





JANGAN BACA JE.. LIKE DAN KOMEN SEKALI YE :p

No comments:

Post a Comment